Mijenjajmo zajedno ZOR nabolje

Za što se NSRH snažno zalaže?

Dostojanstvena plaća

Dostojanstvena plaća treba osigurati radnicima i njihovim obiteljima dostojanstven životni standard. Dostojanstvena plaća treba biti zarađena u standardnom radnom tjednu i mora moći pokriti troškove hrane, vode, stanovanja, obrazovanja, zdravstvene skrbi, prijevoza, odjeće i diskrecijske zarade, što uključuje uštedu za neočekivane situacije.

35 satni radni tjedan – 5 radnih dana 2 dana odmora

Radni tjedan od 6 dana, pogotovo u slučajevima gdje se taj 6. dan radi u smjenama, ne ostavlja dovoljno vremena za odmor, obitelj, vlastite interese…

Predvidivo radno vrijeme

Iako sadašnji ZOR podrazumijeva izradu rasporeda radnog vremena rada najmanje tjedan dana unaprijed to se vrlo često ne poštuje ili se zloupotrebljavaju Zakonom predviđene iznimke. Direktive EU jasno govore o tome kako vrijeme radnika mora biti predvidivo. Radnik ima apsolutno pravo na svoj privatni život. Kako planirati i najosnovnije osobne potrebe, potrebe svoje obitelji, ako radnik do posljednjeg trenutka ne zna kada će biti raspoređen na rad.

Platformski rad – platformski nerad

Pod krinkom novih tehnologija i novih oblika rada rizik poslovanja svaljuje se na radnika. Uzmimo primjer dostave hrane putem mobilne platforme. Dok radnik čeka na sljedeću dostavu njemu radno vrijeme ne teče. To vrijeme radnik provodi na “radnom mjestu” i nije za to plaćen. Umjesto da odradi svoju smjenu i posveti se sebi radnik ostaje sve dok izdrži u nadi da će imati sljedeću dostavu kako bi zaradio. Umjesto da se plaće podižu i da one budu dostojanstvene uvode se novi oblici rada kako bi radnik koji je već odradio svoju smjenu na prvom poslu dodatno mogao zaraditi i prehraniti se. Standardni radni tjedan mora omogućavati pristojan životni standard.

Skrivanje plaća

Plaća, ona osnovna, mora biti jasno navedena u ugovoru o radu. Cijela plaća ne može ovisiti o aktima poslodavca. Te akte poslodavac može jednostrano mijenjati, kako mu odgovara. Jednom ugovorena plaća između radnika i poslodavca ne može se mijenjati bez pristanka obje strane.

Mjesto rada

Postalo je normalno da se u ugovorima o radu navodi kao mjesto rada čitava RH. Ovo je apsurd koji nema nikakve veze sa Zakonom niti zdravim razumom. Ovaj instrument koristi se kako bi se radnike ucjenjivalo premještajima na drugi kraj Države te tako radnika natjeralo na otkaz. Radnika se može premjestiti u drugi grad samo uz obostrani dogovor radnika i poslodavca, uz prethodno jasno definirane troškove takvog premještaja.

Rad od kuće

Prije ugovaranje rada od kuće poslodavac i radnik moraju sklopiti ugovor o radu na način da su jasno definirani troškovi koje pokriva poslodavac. Za radnike koji već rade kod poslodavca isto se mora ugovoriti prilikom slanja na rad od kuće. Neprihvatljivo je da poslodavci odrede rad od kuće i ne plaćaju troškove radnika koji proizlaze iz tog rada. Neprihvatljivo je to okarakterizirati kao pogodnost radnika. Uz sve više cijene plina, struje i ostalih energenata radnik bi mogao imati znatne dodatne troškove i oni moraju biti jasno definirani u ugovoru o radu. Rad od kuće ne smije postati mogućnost poslodavcima za smanjenje troškova rada na štetu radnika.

Pravo na nedostupnost

Radnik ima pravo biti nedostupan. Jednom kad je odradio svoj posao radnik ima pravo biti isključen od zbivanja s posla. Radnik ima pravo na odmor i nedostupnost poslodavcu.

Ovo je samo kratak pregled. Za detaljnije pratite nas ili nam se priključite i sudjelujte u kreiranju boljeg Zakona o radu.

NSRH