Peticija za dostojanstvenu plaću

NSRH je dio međunarodne inicijative za dostojanstvene plaće u tekstilnoj industriji @goodclothesfairpay (Kvalitetna odjeća, pravedna plaća). Više o zakonodavnom prijedlogu na engleskom jeziku možete naći na stranicama kampanje: www.goodclothesfairpay.eu

Za sve novosti o kampanji u Hrvatskoj pratite naš Web NSRH i Facebook NSRH, kao i stranice članica Koalicije za dostojanstvenu plaću.

Peticiju mogu potpisati svi građani Europske unije i svi s EU putovnicom, bez obzira na to gdje žive.

Peticiju potpišite ovdje

Cilj kampanje je prikupiti milijun potpisa europskih građana koji podržavaju zahtjev za donošenjem zakona koji bi osigurao dostojanstvene plaće za radnike u industriji odjeće. Uz potporu široke koalicije organizacija i pojedinaca, ovo je najveća europska kampanja za dostojanstvene plaće i najglasniji poziv na donošenje zakona o ovoj temi do sada.

Organizacije pozivaju modne brendove i trgovce na malo da uspostave, implementiraju, nadziru i javno objave plan za smanjivanje jaza između stvarnih plaća radnika i procijenjene dostojanstvene plaće. Podsjetimo, prema izračunu iz 2018. dostojanstvena plaća za Hrvatsku iznosi 10.452 kn. Ovo je izračun prije pandemije i sveopćeg poskupljenja.

Također, od brendova se zahtijeva da u svojim proizvodnim lancima identificiraju rizične skupine koje posebno pogađaju niske plaće, poput žena i migrantskih radnika. Prijedlog zakona obuhvaća specifične mjere po pitanju cijena, troškova i općenito prakse proizvodnje koju slijede modni brendovi. Prijedlog bi obuhvatio sve brendove i trgovce na malo koji žele trgovati u Europskoj uniji, bez obzira na to imaju li sjedište u EU-u ili negdje drugdje.

Clean Clothes kampanja članica je skupine koja je izradila prijedlog zakona i ključan partner u kampanji.

“Dostojanstvene plaće jedna su od glavnih tema kojima se CCC bavi godinama, ali i jedno od područja gdje se teško postiže napredak. Modni brendovi još uvijek mogu prejednostavno izbjeći svoju odgovornost da kao poslodavci osiguraju da radnici žive dostojanstveno. Postoje brojne dobrovoljne inicijative koje tvrde da rade na postizanju dostojanstvene plaće, ali u stvarnosti tekstilne radnice i radnike možemo definirati kao siromašne. Njihova je kupovna moć iznimno niska, a tokom godina vjerojatno se i smanjila. Dobrovoljne inicijative nisu rezultirale značajnim poboljšanjima za radnike. Zato su nam potrebni zakonodavstvo, obvezujuće mjere i jaki nezavisni radnički sindikati kako bi postigli naš cilj – dostojanstvene plaće”, rekla je Tibbe Smith Larsen, europska regionalna koordinatorica CCC-a za Europu.

Pratite stranice naših koalicijskih partnera Novi Sindikat www.novisindikat.hr i Regionalni Industrijski Sindikat www.ris.com.hr