Dobili smo dvije važne sudske presude

Dobili smo dva važna sudska postupka i na taj uspjeh smo izrazito ponosni.

Za početak mali uvod

Smatramo kako je u Hrvatskoj visoka stopa zlorabe Ugovora na određeno. Mi smo u vrhu EU po ugovorima na određeno. Lijepo je biti u vrhu, ali ovo je nažalost negativan kontekst. Zakon o radu zapravo poznaje samo jedan oblik Ugovora o radu, a to je Ugovor na neodređeno. Ostale vrste Ugovora su namijenjene iznimnim situacijama.  ZOR članak 11. i 12. Nažalost, loša informiranost radnika kao i učestalo pogrešno tumačenje od strane poslodavaca dovele su do činjenice kako i sami radnici nisu sigurni ima li zakonske osnove za kontinuirano obnavljanje ugovora na određeno. Ovdje treba biti jasan i reći kako je inertnost državnih institucija pridonijela ovakvoj situaciji. Primjerice Inspektorat rada koji i kad izađe na teren rijetko ovakve ugovore sankcionira što je bio i ovdje slučaj. Često se to obnavljanje od strane poslodavaca tumači kao Zakonski osnovano ako je do 3 godine uzastopno iako to nije točno već ovisi o iznimnim situacijama.  Kao što ćete vidjeti na ovom našem primjeru niti jedan radnik nije imao 3 godine obnavljane ugovore nego manje.

Sindikalna nastojanja prije sudskog postupka

Uvidjevši kako je praksa poslodavca da obnavlja ugovore o radu svaka 3 mjeseca skrenuli smo pozornost poslodavcu na tu nepravilnost. Pokušali smo u nizu sastanaka poslodavca navesti na poštivanje zakonskih odredbi, ali bez uspjeha. Štoviše, poslodavac je naša nastojanja pred radnicima omalovažavao i pojašnjavao kako to što mi zahtijevamo nema zakonskog uporišta i kako poslodavac sve radi sukladno Zakonu. Kako nije bilo pomaka od strane poslodavca mi smo zauzeli jasan stav: ukoliko dođe do otkaza mi ćemo to smatrati povredom Zakona i tražiti ćemo pravdu za naše članove i na sudu. Vrijeme će pokazati kako se upravo to i dogodilo.

Sudski Postupak

Tijekom sudskog postupka poslodavac se nije koristio niti jednim argumentom kojim je godinama uvjeravao radnike kako su im ugovori na određeno u skladu sa Zakonom, kako je pravo poslodavca da do 3 godine produžuje ugovore bez objašnjenja i  slično što su možda mnogi od vas i čuli u svome radnom vijeku. Naprotiv, u sudskom postupku poslodavac se branio smanjenjem obujma posla, maltretiranjem od strane Sindikata i slično. Pitate kako to da poslodavac na sudu nije koristio one argumente kojima svoje radnike usmeno uvjerava godinama? Pitate se zna li poslodavac da obmanjuje svoje radnike usmenim putem i namjerno govori neistine odnosno laže? I mi se pitamo.

Svi troškovi sudskih postupaka za naše članove su pokriveni od strane Sindikata.

Presuda Suda

Prve presude donesene su početkom godine i to obje u našu korist. Poslodavac se žalio, te su predmeti prebačeni na viši sud (Visoki trgovački sud Republike Hrvatske). Prvu presudu viši sud je potvrdio u svibnju ove godine dok je drugu presudu viši sud potvrdio u studenom ove godine.

U presudi je jasno navedeno kako je došlo do otkaza, a ne do isteka Ugovora o radu na određeno i kako su ti otkazi protuzakoniti. Sud je naložio vraćanje na posao u roku od 8 dana i isplatu svih plaća u bruto iznosu za vrijeme od dobivanja otkaza do vraćanja na posao uz pripadajuće kamate. Dodatno prilikom vraćanja na posao radnike se vraća s ugovorima na neodređeno.

Što sad?

Naša snaga ste vi, naši članovi. Ovim i ostalim primjerima kao i daljnjim informiranjem možemo svi zajedno nešto učiniti. Pričajte s kolegicama i kolegama, upoznajte ih s našim radom, podijelite ovaj tekst…

Jako puno vas radi na ugovore na određeno i straši vas se ne produživanjem ugovora ako ________ (umetnite što želite) i na taj način krše vaša prava. Cilj takvog protupravnog postupanja je jasan – ucjena radnika. Sami ste svjedoci tijekom ove pandemije kako se poslodavci udružuju i traže od Države da im se pomogne – kada se vi mislite sindikalno udružiti i tražiti svoja prava? Pristupite nam ili nemojte…na vama je.

Vaš Sindikat