Poštovani članovi,

obzirom na trenutna zbivanja u Hrvatskoj i svijetu želimo vas upoznati s nekim vašim pravima i mogućnostima. 

Članak Zakona o radu glasi: O ponudi za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima radnik se mora izjasniti u roku koji odredi poslodavac, a koji ne smije biti kraći od osam dana.

Iskoristite to vrijeme za savjetovanje sa Sindikatom o svojim mogućnostima

U slučaju da vam poslodavac ponudi sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima/aneks sljedeće su mogućnosti:

  1. Prihvatiti izmijenjene uvjete
  2. Ne prihvatiti nove uvjete

Što ako ne prihvatite potpisati novi ugovor/aneks?

Što u slučaju Poslovno-uvjetovanog otkaza?

  1. Ostvarujete pravo na otpremninu (Kalkulator otpremnina )
  2. Ostvarujete pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje (ukoliko zadovoljavate uvjete HZZ-a Novčana naknada po prestanku radnog odnosa)
  3. Ukoliko u razdoblju od šest mjeseci nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, Poslodavac ima obvezu ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao ugovor iz poslovno uvjetovanih razloga.

Od srijede 18.03.2020., kada smo saznali za namjeru Poslodavca da ponudi anexe ugovora u više navrata Poslodavcu smo savjetovali da pričeka daljni razvoj situacije i ne donosis ovu odluku u ovom trenutku. Vlada je osigurala minimalne iznose za ovaj mjesec. Najave Vlade su kako će s novim mjerama pratiti razvoj situacije. Svi skupa se nadamo kako ovo neće trajati predugo, ali mjere se donose kako se situacija razvija. Naša kalkulacija pokazuje neznatnu razliku u trošku za Poslodavca za veliku većinu zaposlenika Marchea.

Pratite upute Stožera civilne zaštite i nadležnih službi o mjerama suzbijanja pandemije i čuvajte svoje zdravlje.

Total Page Visits: 214