Poštovani članovi,

prenijeli smo gospođi Milki Gavranović naše prijedloge telefonskim putem i zatim i pismenim putem:

nastavno na naš telefonski razgovor imam potrebu obratit Vam se i pismeno obzirom ste odbili prijedloge Sindikata u cilju zaštite naših članova i svih zaposlenika, trgovaca zaposlenih u društvu Gavranović. Kao što i sami znate Stožer civilne zaštite donio je više Odluka, a u svrhu zaštite radnika u trgovinama i sprječavanja širenja korona virusa.

Dana 19. ožujka Stožer je donio Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.

Navedena Odluka propisuje strogu mjeru socijalnog distanciranja i izbjegavanja bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru. Odluka obvezuje Poslodavca da organizira rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika uz poštovanje stroge mjere socijalnog distanciranja, dakle razmaka od dva metra u zatvorenom prostoru. 

Potrebno je osigurati da se kod ulaska u prodavaonice ne stvaraju gužve, te jasne upute o tome staviti na ulaze u prodavaonice.

Još jednom molim Poslodavca da rad organizira na način da se ne preklapaju smjene na način da u isto vrijeme svi zaposlenici budu prisutni na radnom mjestu te nije moguće održavati mjere strogog socijalnog distanciranja. Molim da ove mjere shvatite kao mjere zaštite zdravlja radnika, a koja i jest njihova svrha.

Također ću ponoviti i poruku koju je poslodavcima uputio Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova:

“Budite racionalni i organizirajte posao s minimalnim brojem ljudi.”

U telefonskom razgovoru ste napomenuli kako svi moraju odraditi fond sati kako bi dobili punu plaću, a što nije točno obzirom da radnici neće biti prisutni na poslu punih 40 sati tjedno, a ne svojom krivnjom i dalje ima pripada ugovorena plaća bez obzira na odrađeni fond sati. Navedeno je sukladno trenutno važećem Zakonu o radu.


Naši prijedlozi, a temeljenim na anketi koju ste ispunili kao i pismenim i telefonskim razgovorima s vama jesu:

  • Rad u dvije skraćene smjene bez ili s minimalnim preklapanjem
  • Diodatna sloboda poslovođa svakog marketa da rasporedi zaposlenike sukladno njihovim možebitnim životnim situacijama (bolesni ukućani, starije osobe, djeca)

Čekamo razvoj situacije.

Total Page Visits: 253